Как да се справим с кашлицата според Китайската медицина

акупунктурни точки при кашлица

Акупунктура или акупресура при кашлица

Освен акупунктурата, която задължително се прилага от доктор по китайска медицина, вие и сами можете да си помогнете при редица симптоми, като просто трябва да въздействате в посочените акупунктурни точки, в домашни условия най-често с натиск. Притискайте всяка точка силно, с въртеливи движения за период от 1-3 минути. А за да ускорите лечението можете да прилагате метода на въздействие няколко пъти дневно.

Информацията, която ще споделя по-долу е повече техническа, за хората, които разбират от акупунктура. Така че, ако не я разбирате, просто преминете към стимулиране на посочените на графиките точки.

Облегчаване на кашлицата

При кашлица, макар че може да има много различни протоколи, съобразно особеностите, обикновено има Затлачване на енергията Ки на меридиана на Белия дроб (БД, P) или Липса на Ки на меридиана на Белия дроб.

В първият случай, Затлачването може да е предизвикано от Липса на Ки в меридиана на БД, Затлачване на Ки в меридиана на Черния дроб (ЧД, H), Затлачване на Ки на меридиана на Сърцето или поради невъзможност на Бъбрек да улавя Ки. Относно емоционалният аспект на болестта – Затлачването на Ки в меридиана на БД може да се получи от подтискане на тъга.

Във вторият случай – Липсата на Ки в меридиана на БД, може да се предизвиква от Липса на Ки на меридиана на Далак-Панкреас (ДП,BP), Липса на Ян в меридиана на Бъбрек (Б, R). Тъй като Кръвта на Сърцето (С, C) храни Ки на Белия дроб (БД), една Липса на Кръв на меридиана на Сърцето може да предизвика Липса на Ки на Белите дробове. А относно емоционалният аспект – прекалена тъга и болка са в основата на този патрон. Невъзможността да се преодолее раздялата в една връзка е често срещана причина за Липсата на Ки в БД.

Друга важна причина на ниво хранене и нутриенти е консумирането на голямо количество студени или замръзени храни (сурови храни или тропически плодове) или прекалено много елементи, които не съдържат Ки в себе си (приготвени на микровълнова печка, например), които отслабват както Ки, така и Ян на Далак-Панкреас (ДП, BP), а това от своя страна предизвиква Липса на Ки в меридина на Белите дробове.

Точките, които успешно третират кашлицата, предизвикана от един от двата симптома са следните:

13V, 7P, 9P, 6MC, 6VC, 42V

Акупунктурни точки: 7P, 13V и 9P
Акупунктурни точки: 6MC, 6VC(REN) и 42V

Продуктивна (влажна) кашлица

А ако кашлицата е влажна с храчки най-добре е да се добавят следните точки:

10P, 40E, 3BP

Акупунктурни точки при влажна кашлица: 10P, 40E и 3BP.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *