Home Здраве Какво трябва да знаете за ароматерапията?

Какво трябва да знаете за ароматерапията?

Всичко за ароматерапията

В зависимост от вашите нужди, има няколко начина за използване на етеричните масла. Можете да ги вдишате с лампа за ароматерапия или да ги поставите в гореща вода от ваната. Друг метод е да ги приложите директно върху кожата, в области c необходимост от третиране.

Много важно нещо по отношение на ароматерапията е качеството на продуктите, които използвате. Тъй като на пазара има много „псевдоетерични масла“, трябва да внимавате какво и откъде купувате. Ако направите грешен избор, намерението ви да използвате ароматерапия за лечение на определени състояния или просто за отпускане може да се провали.

И това е така, защото фалшивите масла съдържат всякакви синтетични и дори токсични вещества. Местата, където можете да сте сигурни, че сте закупили качествено етерично масло, са магазините, които продават натурални продукти или някои аптеки.

Второто нещо, което трябва да имате предвид, са вкусовете. Например маслата за ароматерапия с все по-странни имена (например „Пролетни цветя“, „Кислород“ и т.н.) най-вероятно са синтетични. И това е така, защото етеричните масла се получават от билки или плодове, поради което етеричното масло трябва да бъде кръстено на растението, от което е получено.

Гамата от етерични масла, от които можете да избирате, е изключително разнообразна, затова ви представяме някои етерични масла и техните основни терапевтични ефекти.

Не забравяйте! Естествено, това не означава непременно безопасно и безрисково. Етеричните масла не могат да се използват „на ухо“, затова трябва да се консултирате със специалист, който да ви насочи. Внимателен! Някои етерични масла могат да бъдат опасни за вашето здраве, ако сте бременна, астматична, ако страдате от епилепсия или други състояния.

Ангелика – може да се използва за лечение на доста широк спектър от здравословни проблеми, от силна умора, нервно напрежение, загуба на апетит и лошо храносмилане.

Лайка – нейните антибактериални свойства я правят идеална за лечение на порязвания, изгаряния, ухапвания от насекоми или кожни раздразнения. Помага за облекчаване на менструалната болка.

Евкалипт – известен със своите успокояващи свойства, евкалиптът се препоръчва при лечение на ухапвания от насекоми, мехури, изгаряния или други кожни лезии.

Копър – помага за намаляване на менструалните болки и регулиране на менструалния цикъл, но ако страдате от епилепсия не се препоръчва да го използвате.

Джинджифил – може да се използва за борба със замаяност, грип или настинка. Той е ефективен за облекчаване на мускулни и ставни болки, затова може да се използва с увереност от тези, които страдат от ревматизъм или артрит.ароматерапия как

Исопът е токсичен, но ако се използва в правилни количества, помага за възстановяване от респираторни заболявания. Използва се само под ръководството на специалист.

Жасмин – има афродизиак и релаксиращи свойства.

Лавандула – много универсално терапевтично масло, ефективно при успокояване на нервни състояния, главоболие и лечение на безсъние.

Смирна – противогъбичните свойства на смирна са полезни при лечение на инфекции, особено тези в гърлото или устата.

Нероли – използва се за успокояване на раздразнена кожа. Предотвратява сухата кожа и стрии.

Orange – предлага цитрусов аромат, който съживява тялото. Съдържа витамин С, който помага при грип и настинка.

Пачули – неговите антидепресантни качества се използват за борба с нервността, тревожността и стреса.

Розмарин – стимулира процеса на възстановяване на клетките и се използва за ускоряване на зарастването на рани.

Масло от сандалово дърво – подпомага сърдечно -съдовата система, което го прави идеален за борба с респираторни заболявания като бронхит или ларингит.

Масло от чаено дърво – стимулира имунната система.

Ванилия – ароматът на ванилия е идеалният антидот за стрес. Ето защо често се използва при производството на ароматизирани свещи.

Иланг-иланг – релаксиращо масло, което може да се използва за бързо облекчаване на сърцебиенето.