eMMC и SSD: каква е разликата и коя памет е по-подходяща за вашия лаптоп?

различни типове дискове SSD и eMMC

eMMC или SSD

Знаете ли какво е eMMC? Знаете ли какво е SSD? Ще изберете ли eMMC или SSD за вашия лаптоп?

Ако нямате представа за тези въпроси, моля, прочетете внимателно следния пост. Това ще ви помогне да научите повече за eMMC и SSD.

Какво е eMMC?

Всъщност, когато става въпрос за съхранение на данни в лаптоп, на ум ви идват четири различни типа съхранение: SSD, HDD, хибриден твърд диск и eMMC. Но колко знаете за тях?

Най-общо казано, eMMC е един вариант на MMC, който е стандарт за карта памет, използван за твърдотелни устройства за съхранение. MMC има различни варианти: RS-MMC, DV-MMC, MMCplus и MMCmobile, MMCmicro, MiCard, SecureMMC и eMMC и др.

eMMC пълна форма се отнася до вградена (embeded) Multi Media Card. Това е вътрешна карта за съхранение, която се използва широко в преносими устройства поради относително ниската си цена и малкия размер.

eMMC се използва в преносими устройства като смартфони, цифрови фотоапарати, лаптопи от нисък клас и таблети. Можете също да използвате eMMC на компютри или ултрабуци.

Въпреки че от 2018 г. компаниите рядко вграждат MMC слот (SD картите са по-често срещани), като основно средство за интегрирано съхранение в преносими устройства, eMMC все още се използва широко в потребителската електроника. eMMC предлага система за флаш памет с ниска цена. Вграденият му контролер се предпочита в телефони с Android и евтини компютри. Той може да бъде използван като стартиращо устройство в хост интерфейса вместо като по-скъпи устройства, като например SSD диск.

eMMC има както флаш памет, така и контролер за флаш памет, вграден в една и съща силиконова матрица. Състои се от един вид вградено решение за съхранение с интерфейс MultiMediaCard, флаш памет и главен контролер.

Нещо повече, цената на eMMC е евтина и е един вид рентабилно устройство за съхранение.

Какво е SSD?

SSD означава Solid State Drive. Понякога се нарича и SSD устройство или SSD диск. SSD е устройство за задържане на данни, което използва интегрална схема като съхранение за постоянно съхраняване на данни.

В сравнение с други видове съхранение, SSD предполага най-добрата производителност и най-високата цена. В допълнение, SSD е по-способен да издържа на физически въздействия.

Освен това SSD може да се похвали с по-бърза скорост на четене и запис, по-тих процес на работа и относително по-ниска консумация на енергия. Следователно потребителите с по-високи изисквания за производителността на компютъра и с достатъчен бюджет са по-склонни да прибягнат до лаптоп SSD.

Въпреки че цената на SSD намалява с течение на времето, цената на всяка негова единица за съхранение все още надхвърля твърдите дискове. Предполага се, че превъзходството му в цената ще се запази за 10 години.

eMMC или SSD

В Интернет има много информация за сравнение на HDD и SDD, или SD карта и SSD, но малко е писано за eMMC спрямо SSD. Тази статия обаче има за цел основно да говори за eMMC срещу SSD, за да подобри разбирането ви за тези типове памет.

Като се има предвид доминиращото значение на устройствата за съхранение в лаптопи, е важно да се разграничат тези устройства и да се избере най-подходящото.

Въпреки че и eMMC, и SSD работят на принципите NAND, има много разлики между двете устройства за съхранение.

Най-важната разлика е, че eMMC е вид флаш памет, базирана на стандарта MMC, докато SSD е вид SSD.

Други разлики между eMMC и SSD

eMMC и SSD се радват на различни функции. eMMC се използва като временен носител за преносимо устройство, докато SSD се използва като постоянен носител за съхранение. Можете да изберете един вид съхранение в съответствие с вашия носител.

eMMC и SSD се радват на различна производителност. EMMC работи по-бързо за съхранение и извличане на малки файлове. Въпреки това, SSD осигурява по-добра производителност в голямо хранилище на файлове. Максималната скорост на предаване на данни на eMMC е около 400MB/s, докато максималната скорост на трансфер на SSD е много по-висока от тази на eMMC (до 10 пъти повече).

eMMC и SSD имат различен брой NAND порта. Както eMMC, така и SSD работят на принципите NAND, които позволяват на данните да работят по-бързо, но eMMC обикновено има само един NAND порт, докато SSD има тенденция да има повече NAND порта. По този начин SSD е по-бърз при четене и писане в сравнение с eMMC.

eMMC се радва на много по-малък капацитет за съхранение от SSD. EMMC обикновено има място за съхранение от 32 GB и 64 GB, въпреки че има наличен размер от 128 GB. Що се отнася до SSD, той може да се похвали с много повече място. Налични са 128 GB, 256 GB, 320 GB и 512 GB.

eMMC и SSD се различават по връзки. eMMC често се запоява директно върху дънната платка, докато SSD устройствата обикновено са свързани към дънната платка чрез SATA интерфейса. Ако вашият лаптоп няма SATA интерфейс, трябва да използвате eMMC.

SSD и eMMC са изработени от различни компоненти. SSD се състои от мощни контролерни чипове и бърза NAND флаш памет, докато eMMC се състои от компоненти, подобни на SD карта или USB флаш.

eMMC и SSD са различни при целевите потребители. eMMC се използва широко в електрониката на потребителско ниво, тъй като цената му е по-достъпна и приемлива. SSD рядко се използва в електрониката на потребителско ниво, тъй като потребителите могат да намерят друга по-рентабилна алтернатива.

Както бе споменато по-горе обаче, има и някои негативи. Например, той е по-евтин от други видове съхранение и притежава по-малко място в сравнение с HDD. Но е сигурно, че SSD има по-добра производителност в сравнение с други устройства за съхранение.

Често задавани въпроси за eMMC срещу SSD

По-добър ли е eMMC от SSD?

eMMC е вид флаш памет, която често се използва в преносими устройства като смартфони, цифрови фотоапарати, лаптопи или таблети. eMMC е в малък размер. SSD използва интегрална схема като съхранение за постоянно съхраняване на данни. eMMC и SSD имат известна разлика между няколко аспекта, включително производителност, компоненти, капацитет и т.н. SSD се радва на по-добра производителност и по-голям капацитет за съхранение.

Едно и също ли е eMMC и SSD ?

eMMC е вариант на MMC, който е стандарт за карта с памет, използван за SSD съхранение. MMC също има различни варианти: RS-MMC, DV-MMC, MMCplus, MMCmobile, eMMC и др. EMMC се състои от флаш памет NAND, която можете да намерите в USB флаш устройствата.

SSD използва интегрална схема като хранилище за постоянно съхраняване на данни. В сравнение с eMMC, SSD се радва на по-добра производителност и по-голям капацитет за съхранение. Следователно eMMC не е същото като SSD.

Какво означава 32GB eMMC твърд диск?

32 GB eMMC означава, че има същото пространство като 32 GB твърд диск. И двете се използват за съхранение на данни и могат да съхраняват едни и същи данни.

Сменяем ли е eMMC?

eMMC е вид SSD устройство за съхранение, обикновено използвано в някои сменяеми устройства като лаптопи, таблети или смартфони. EMMC не може да се сваля, тъй като е запоен върху платка.