Какво е мазилка травертин?

мазилка

Може би сте чували за мазилки травертин преди, но ако не сте сигурни какво представлява, трябва да знаете разликите от другите видове мазилка.

Травертин е седиментна поликристална скала, получена чрез отлагане на калций и минерали от термални извори или течаща вода. Има ивичеста структура или концентрични окръжности и се използва от Древността за облицоване на стени, подове, тавани, фасади и други. Но, използването на естествен травертин може да е трудно и скъпо начинание, затова е създадена специална мазилка травертин, която много наподобява ефекта от истинския камък. В настоящата статия ще разгледаме какви са видовете такава мазилка.

Предимства на мазилката траверин

  • Средно гланцов, до матов завършек
  • Разнообразни текстури
  • Висока якост и твърдост
  • Издръжлив материал
  • Дишаща мазилка
  • Устойчив на влага и плесен
  • Дава възможност за различни техники на работа

Мазилка травертин

Този тип мазилка пресъздава визуално истинския камък, но е много по-евтина, и се нея се работи лесно. Преди да започнете, е необходимо да грундирате повърхността, за да я подготвите за замазване.

Венецианска мазилка

Венецианската мазилка изглежда точно като истински мрамор. Той е направен от гасен варовик и може да съдържа мраморен прах. Нанася се на тънки слоеве, за да се получи гладко, визуално текстурирано покритие. Венецианската мазилка може да бъде полирана до висок гланц, но някои клиенти предпочитат матово покритие.

Състарена шпакловка

За постигане на ретро или винтидж стил може да се използва мазилка травертин. Тази мазилка е направена от чиста варова замазка, която е остаряла до изключителна степен чрез накисване в негасена вар. Съставът и обработваемостта ѝ се подобряват чрез добавяне на гасена вар към сместа. Подходяща е за редица гипсови покрития, включително фрески.

Шлифована мазилка

Много хора харесват външния вид на полирана травертинова мазилка. Този тип покритие е с ниска поддръжка и изисква малко или никаква фугираща смес. Освен това, е устойчиво на мухъл. Съставките в този вид покритие са предимно вар. Някои видове съдържат мраморен прах и стружки. Количеството на тези добавки е внимателно обмислено. Крайният резултат е висококачествено покритие, което допълва останалата част от дизайна на помещението.

Варова мазилка

Ако никога преди не сте чували за мазилка травертино, това е необичайна декоративна мазилка на варова основа. Често се използва за създаване на грубо, текстурирано покритие както за вътрешни, така и за външни настройки. Тази италианска варова мазилка се използва от Ренесанса и има страхотен вид. Този тип мазилка има естествена устойчивост на водорасли и мухъл.

Мазилки Travertin от Fortuna Paints

Fortuna Paints е български бранд за различни покрития за външно и вътрешно приложение. В тяхното портфолио ще откриете голямо разнообразие от артикули и достъпни цени, които са високо оценени от потребители.