5 причини да изберете планина през лятото, вместо море

море или планина

Планина или море?

Това е дилемата, при която всеки иска спокойна почивка, когато температурите в градовете рязко се повишат и въздухът стане невъзможен за дишане. Мнозина ще изберат морето, защото то е … „по-логично“, но ние ви предлагаме 5 причини да отидете в планината.

Ако обичате да се разхождате в планината, това означава, че сте силни и знаете много добре какво искате от живота, но също така, че имате лидерски качества и че не се страхувате от провали.

Това не е казано от нас в Alt.bg, а са изводите, направени след анализ на няколко психологически проучвания по темата. Така че още повече ще обичате планината отсега нататък.

Има повече въздух

Докато на морето температурите са сравними с тези в големите градове и само бризът успява да укроти малко жегата, в планините имате възможност да намерите така желаната прохлада. На надморска височина над 1500 метра въздухът е чист и свеж, а температурите са дори с 10 градуса по-ниски. Дори вечер може да се нуждаете от блуза с дълги ръкави. Освен това, в планината имате по-чист въздух, с който можете да облекчите дробовете си.

По-свободно е

Докато по магистралата към морето колите пъплят, към планината, трафикът е много по-слаб и има малко шансове да останете в задръстване. Освен това дори няма да се притеснявате за настаняване. Можете да изберете пансион или хотел онлайн и определено ще намерите места.

Наслаждавате се на пейзажа

Ако в морето виждате само водната площ – поне в курортите по българския бряг – в планините се наслаждавате на различни пейзажи. Защото е достатъчно да се качите малко по-нависоко и да изберете гледка, за да се любувате на природата. И във всяка посока, в която се обърнете, ще откривате нови и нови пейзажи, готови да бъдат увековечени.

Движите се повече

Докато в морето се изтягате на шезлонг, от който едва се изправяте през дългия ден, в планината, дори и да не искате, да се налага да се движите. Топологията на мястото, със склонове и с гори подтиква към движение.

Планинският маршрут, независимо дали решите да ходите пеша или да карате колело, ще ви изстиска физически, което не е лошо. Можете да изберете настаняване в къщи за гости, които също предлагат велосипеди под наем или туристически пътеводител за маршрути в околностите. Има и много къщи за гости, които имат конюшни наблизо, така че имате възможност да вземете няколко урока по езда през малкото дни, които прекарвате в планината.

Чакат ви приключения

Ако искате да имате ново изживяване и имате малко приключенски дух, тогава планината е идеалният избор. Предизвиква ви да преместите границите си и да спечелите голямо доверие в силните си страни. Ако най-успешната ви ваканция е с палатката, това означава, че обичате да живеете момента и не правите дългосрочни планове. Лесно се адаптирате към всяка среда.