Да реновираме ли стария паркет, или да купим нов?

Да циклим ли стария паркет

Оригиналният дървен паркет може да бъде най-забележителната характеристика на вашия дом. Той е чудесно допълнение към интериора заради естествената си красота.

Купи ли сте жилище със стар дървен паркет, който ви изглежда захабен и неуютен? Свикнали сте с изкуствените подови настилки и не знаете наистина как да постъпите – да го реновирате, или да купите нов? А знаете ли, че едно професионално и качествено циклене на паркет ви гарантира дълги години доволна употреба?

Не е необходимо да инвестирате значителна сума в нов паркет, ако можете да използвате стария си под от твърда дървесина.

5 причини да реновирате стария паркет:

  1. Ремонтът е по-евтин от смяната

Новият дървен паркет със сигурност ще ви струва в пъти повече от цикленето на стария. Цената на естествените материали е значително по-висока от тази на ламината и другите алтернативи.

Дори захабеният паркет може да заприлича на нов с луксозно циклене и шлайфане. Вероятно дори на вас ще ви е трудно да го познаете след това. Само за няколко часа старата ви дървена настилка ще бъде изцяло преобразена.

Така спестявате значителна сума, без да се лишавате от страхотен външен вид. Но за да стане това, се нуждаете от професионалист за реновирането на стария дървен под. Не се захващайте с тази мисия сами в стил „Направи си сам”, защото крайният резултат може и да не ви хареса.

Ако се интересувате от циклене на паркет в Пловдив, трябва да знаете, че фирмите предлагат освен циклене, и лакиране, така че дълго време да не се нуждаете от поддръжка.

  1. Автентичност

Реновирането на стария паркет е особено полезно, ако имате интерес към екстравагантни шарки и модели или специален вид дърво, което вече не се предлага или може да се намери само на много висока цена.

Няма нищо по-красиво за вашия дом от реставрираната борова настилка, която носи толкова спомени от миналото и допринася за уюта на помещението.

  1. Мислите за околната среда

Вероятно ще ви бъде неприятно да изхвърлите толкова много дървесина, когато решите да купите нов паркет? Да, дърветата са възобновяем ресурс, но отнема няколко години, за да се замени едно дърво, което е било използвано за подова настилка или друга цел.

Преди да решите да замените стария дървен с под, е препоръчително да се консултирате с фирма за циклене на паркет и да прецените дали може да бъде спасен. Обикновено дори със стандартно циклене и шлайфане, захабеният ви паркет може да получи втори живот и да ви радва дълго време.