Дизел или бензин? Как да изберем двигателя, който ни подхожда?

нафта или бензин

Дори когато българският автомобилен пазар е наитен с автомобили от различен клас и ценови диапазон, един основните въпроси пред шофьорите преди да си купят кола все още е: дизел или бензин?

Всеки тип двигател има свои собствени предимства и недостатъци по отношение на аспекти като цена, консумация или замърсяване. Поради тази причина изборът на бензинов или дизелов двигател става все по-трудна задача и изисква по-обширна документация, за да определите какъв тип двигател ви подхожда.

Дизеловите двигатели

Дизеловият двигател се определя като двигател с вътрешно горене, при който запалването на горивото става в резултат на висока температура. Трябва да се отбележи, че тази температура не се повишава чрез използване на спомагателно устройство (например свещ в случай на двигател с искрово запалване), а чрез компресиране на въздуха, необходим за горенето.

Ако говорим за консумация, дизеловите автомобили са по-изгодни в сравнение с тези с бензинов двигател. Причината е проста. В комбинация с факта, че цената на дизела в България е по-ниска от цената на бензина, при просто изчисление на потреблението на бензин ще видите, че би било по-скъпо, като разходите понякога ще са дори с 30% по-високи на сто километра.Бензин или дизел

Друго предимство на дизеловите автомобили е тяхната издръжливост. Изработени от по-здрави компоненти, дизеловите двигатели поддържат по-висока степен на компресия и могат да работят с по-тежко гориво. Освен това животът на този тип двигатели може да бъде дори два пъти по-дълъг от този на бензиновия двигател.

В допълнение, поддръжката на дизеловите автомобили е доста прост процес, тъй като те нямат компоненти, които трябва да се сменят на редовни интервали, като например класически свещи или разпределител.

Бензиновите двигатели

От друга страна, имаме бензинови автомобили, които са изгодни по отношение на финансовия аспект и превъзходната прецизност.

Що се отнася до финансовия аспект, това е може би най-голямото предимство на автомобилите с бензин.

На първо място, бензиновите автомобили са по-евтини, независимо дали говорим за нови или употребявани автомобили. Дори поддръжката струва по-малко, особено когато се уверим, че използваме най-добрия бензин. Една от причините е, че дизеловите двигатели имат подгревни свещи, различни от класическите, които имат ролята да повишават температурата в горивната камера, а ремонтите имат по-висока цена в сравнение с бензиновите двигатели, което може да се потвърди, ако се консултирате с ценовите листи на всякакви автосервизи в София или в страната.

Що се отнася до цената на самия бензин, в момента за стандартния тя е между 2,10 лв и 2,30лв на литър, в зависимост от всяка бензиностанция. В същото време цената на дизела е между 2,05 лв и 2,20лв на литър.

Сред най-икономичните бензинови двигатели бихме могли да наречем Suzuki Baleno 1.2 VVT Dualjet, Volkswagen Polo 1.0 MPI или Toyota Yaris 1.0, признати за ниския си разход на гориво.

Ако анализираме най-добрите бензинови двигатели, ще видим, че те имат превъзходна производителност спрямо дизеловите двигатели, предлагайки повече конски сили от еднакъв обем на цилиндрите.

Въпреки че дизеловите автомобили са се подобрили по отношение на шумовото замърсяване, усъвършенстването все още е на страната на бензиновите двигатели, известни с тихия си начин на работа.

Дизел или бензин. Кое да изберем?

С всички представени предимства и недостатъци е трудно да се определи победителят в дилемата бензин-дизел. Това се дължи на факта, че когато купува автомобил, всеки шофьор има определени приоритети. Докато някои търсят автомобили, които могат да им осигурят минимум комфорт и не изискват прекалено много инвестиции, други са готови да инвестират допълнително в определена производителност.

Затова се препоръчва предварително да определите какво искате от новия автомобил, за да определите дали автомобилите ви пасват на дизел или бензин.

По този начин, независимо дали говорим за бензин или дизел, най-важният аспект, който трябва да имате предвид, е безопасността. Преходът от дизел към бензин може да бъде сложен, особено за неопитни шофьори. Така че, изберете типа двигател, който ще ви накара да се чувствате комфортно и с който вече сте свикнали.