Електронен или механичен апарат за кръвно?

електронен апарат за мерене на кръвно

Електронните апарати за кръвно налягане са по-лесни за употреба, но не случайно в лекарския кабинет ще ви премерят кръвното с механичен.

Какъв апарат за кръвно да изберем – електронен или механичен?

Когато решим, че е крайно време да се сдобием с подобен уред, започва и дилемата електронен или механичен апарат за кръвно да изберем. Виждали сме нашите родители да се мерят с механичен, но смятаме, е не бихме се справили с точното определяне на стойностите?

Изборът ни изглежда труден и поради факта, че в лекарските кабинети обикновено ни мерят с механичен. Чували сме също така, че механичните апарати мерят по-точно и са по-издръжливи.

Във всичко това има голяма доза истина, но електронните апарати за кръвно също така имат много предимства, заради които много хора ги предпочитат.

Има редица доказателства както „за“, така и „против“ електронните или механичните апарати за кръвно налягане.

Електронните апарати за кръвно намаляват грешките при отчитане, но механичните съществуват от десетилетия и тяхната точност е доказана от редица медицински изследвания.

Докато технологията на електронните апарати не може надеждно и многократно да измерва в диапазон от 4 mmHg, механичният апарат за кръвно ще остане основният уред за измерване на кръвно в клинични условия.механичен апарат за измерване на кръвно налягане

Проблемът при използването на механичен апарат за кръвно е, че трябва да сте изцяло концентрирани, да имате опит и да знаете как да избегнете евентуалните грешки. Освен това, както знаем, кръвното налягане се мери в покой, който трудно ще постигнете, ако си го мерите сами.

Ето защо в домашна среда, вероятно повечето експерти ще ви препоръчат да изберете електронен апарат за кръвно. Той отчита бързо, не се нуждаете от опит в измерването му и просто трябва да следвате инструкциите за употребата му. Ако измервате всеки път по няколко пъти през 10 минути, можете да бъдете сигурни, че ще знаете как варира кръвното ви налягане.

В случай че е необходима клинична точност, трябва да бъде използван механичен апарат, който единствено отговаря на стандарта за точност и надеждност.

Трябва да имате предвид и че независимо с какъв уред измервате кръвното си налягане, можете да допуснете грешки, като неправилна позиция, движения на тялото, жестикулиране, тревожност. Уверете се, че поставяте правилно маншета и си осигурете покой, за да измерите правилно стойностите. Повече за апаратите за кръвно и меренето с тях вижте в този материал от Benchtalks.com.