Home Авто Как да разберем, че автомобилните гуми са износени?

Как да разберем, че автомобилните гуми са износени?

износени гуми

Вероятно не сте си давали сметка, че единствената част от автомобила, която има реален и буквален достъп до земята е именно гумата. Точно заради това е толкова важно да спазвате правилната за подмяна, защото ПТП може да се случи неочаквано именно от износена или не добре поддържана гума. В тази статия ще разберете повече затова как да разберете кога са износени, както и някои съвети от нас.

Колко висока трябва да бъде минималната дълбочина на протектора?

Минималната дълбочина на грайфера от 1,6 милиметра важи за автомобилни и мотоциклетни гуми. За леки мотоциклети ограничението е 1,0 милиметра. Уверете се, че вашият автомобил е оборудван с правилните зимни, летни или всесезонни гуми. Ако виждате, че имате нужда от нови, не се колебайте да разгледате авточасти на avtosklad.bg, където има голямо разнообразие от висококачествени варианти.

Как да проверите дълбочината на протектора?

Достатъчно е да поставите монета в един от основните канали, като този, който пресича обиколката на гумата: ако сребърната ивица на монета от 2 лева е едва покрита от гумата или е напълно видима, това означава, че профилът на протектора е по-ниско от препоръчителните 4 мм и се нуждаете от нови гуми.

Как да разбера дали гумите трябва да се сменят?

Препоръчително е да сменяте гумите поне веднъж на всеки пет години, като не забравяйте да проверявате степента на износване всяка година. Доскоро повечето шофьори бяха убедени, че животът на автомобилните гуми зависи пряко от датата на производство или дори от това колко често шофирате. Истината обаче е, че често гумите се износват повече, когато стоят на едно място, а и атмосферните условия дори и при спрян автомобил могат да повлияят зле.

Какви са последствията от износването на гумите върху безопасността?

Износени гуми и катастрофи. Въздействието на износването на гумите върху безопасността може да се оцени от две гледни точки: първо, влиянието върху поведението на гумите и неговите параметри. Какво и държанието на гумите при резки движения или лоши атмосферни условия. Каквото и от двете да усещате е, е време да закупите нови гуми.

Какви са индикаторите за износване на гумите?

Гумите имат индикатори за износване, които ни позволяват да разберем кога е време да ги сменим. Идентифицирането им е лесно, потърсете съкращението TWI или изцяло „Индикатор за износване на протектора“ отстрани на гумата и наблюдавайте протектора на височината на това съкращение. Така лесно ще се ориентирате кога е време да се насочите към нови чифтове, а и бързо може да направите проверка преди да заминете на дълго пътуване.

Как може да се контролира износването?

За проверка на износването обикновено се използва гумен блок с дълбочина 1,6 мм, поставен върху протектора: когато последният достигне нивото на индикатора, това означава, че гумата трябва да бъде сменена. Не забравяйте да ги оглеждате преди всяко пътуване, да обръщате внимание на налягането преди всяко потегляне и да се насочвате към професионалисти, когато има нужда.

Винаги избирайте качествени авточасти и не се насочвайте към тези втора употреба. Напомняме ви, че резервната гума също трябва да се проверява често, за да може да ви послужи при евентуална аварийна ситуация.