Какво не знаете за соята

соя

За поколението на нашите родители соята все още връща към живота не особено приятните спомени от комунистическата епоха, когато осигуряването на ежедневна храна не беше лесна задача, а соята се смяташе за заместител на некачествената храна. 

Оттогава нещата се промениха напълно. Наслаждаваме се на рафтовете, пълни с всичко от магазините и на соята вече не се гледа с недоверие. Напротив, тя бавно отново влезе в менюто на хората, този път по тяхна собствена инициатива и то не принудени от обстоятелства, а благодарение на хранителните си качества.

Ако все още не сте убедени, че соята е храна, която не трябва да пренебрегвате и в същото време е ценно растение с безброй приложения, ето няколко интересни факта за соята:

·         Тя идва от Източна Азия, но сега се култивира и консумира по целия свят.

·         100 грама сурова соя съдържа 446 калории, които включват между другото: 30% въглехидрати, 20% мазнини и 36% протеини.

·         Соята е едно от малкото растения, което осигурява пълноценен протеин, защото съдържа всичките 8 аминокиселини, необходими за нашето здраве.

·         Съдържа два пъти повече протеини от свинското, три пъти повече от яйцата и 12 пъти повече от млякото – говорим за еднакви количества от всяка храна.

·         Най-популярните храни на основата на соя са: соев сос, соево мляко, тофу, соево брашно и соево масло.

·         Соевият сос е като виното: с остаряването вкусът става все по-хубав и пъстър.

·         Соевото растение не се среща само в храната. Тя има много приложения в промишлеността и може да се трансформира в моторно масло, използва се в производството на козметика, в текстилната промишленост и преработката на пластмаси и лепила или като храна за животни. 

·         Соевото мастило се използва за печат на вестници и книги. В Съединените щати половината вестници, които излизат ежедневно, се отпечатват с мастило на основата на соя.

·         Също така в САЩ, по време на Гражданската война, соята се използва като кафе, тъй като на пазара няма кафе.