За поколението на нашите родители соята все още връща към живота не особено приятните спомени от комунистическата епоха, когато осигуряването на ежедневна храна не беше лесна задача, а соята се смяташе за заместител на некачествената храна.
Оттогава нещата се промениха напълно. Наслаждаваме се на рафтовете, пълни с всичко от магазините и на соята вече не се гледа с недоверие. Напротив, тя бавно отново влезе в менюто на хората, този път по тяхна собствена инициатива и то не принудени от обстоятелства, а благодарение на хранителните си качества.
Ако все още не сте убедени, че соята е храна, която не трябва да пренебрегвате и в същото време е ценно растение с безброй приложения, ето няколко интересни факта за соята:
· Тя идва от Източна Азия, но сега се култивира и консумира по целия свят.
· 100 грама сурова соя съдържа 446 калории, които включват между другото: 30% въглехидрати, 20% мазнини и 36% протеини.
· Соята е едно от малкото растения, което осигурява пълноценен протеин, защото съдържа всичките 8 аминокиселини, необходими за нашето здраве.
· Съдържа два пъти повече протеини от свинското, три пъти повече от яйцата и 12 пъти повече от млякото – говорим за еднакви количества от всяка храна.
· Най-популярните храни на основата на соя са: соев сос, соево мляко, тофу, соево брашно и соево масло.
· Соевият сос е като виното: с остаряването вкусът става все по-хубав и пъстър.
· Соевото растение не се среща само в храната. Тя има много приложения в промишлеността и може да се трансформира в моторно масло, използва се в производството на козметика, в текстилната промишленост и преработката на пластмаси и лепила или като храна за животни.
· Соевото мастило се използва за печат на вестници и книги. В Съединените щати половината вестници, които излизат ежедневно, се отпечатват с мастило на основата на соя.
· Също така в САЩ, по време на Гражданската война, соята се използва като кафе, тъй като на пазара няма кафе.