Къща или апартамент? Предимства и недостатъци

апартамент или къща

Когато решите да закупите недвижим имот за себе си, ще възникне въпросът – кое е по-добре – къща или апартамент?

Никой няма да ви даде категоричен отговор на този въпрос. Трябва да разберете предимствата и недостатъците на определен тип жилище и да изберете най-добрия вариант за вас. Разбира се, трябва да се ръководите от собствените си чувства и желания, но все пак е необходимо да знаете основните предимства и недостатъци, преди да направите такъв важен избор.

Предимства и недостатъци на къща

За тези, които обичат свободното пространство, най-добрият вариант без съмнение е къща с двор. Основното предимство на притежаването на къща е голямото жилищно пространство. Тук, по ваше желание, можете да оборудвате стаи за всеки член на семейството, можете да разпределите място за трапезария, домашна кинозала или фитнес. Друго предимство е наличието на земя, където можете да отглеждате билки, плодове или зеленчуци и дори цветя. В близост до къщата можете да организирате място за почивка или активно време. Тя може да бъде тераса, беседка, басейн и изобщо всичко, което искате и за което трябва да имате достатъчно пари.

В близост до къщата най-често има и гараж, където можете да съхранявате колата си или домашната си работилница. Дори и да няма такъв, винаги можете да го построите сами или да паркирате колата си под навес в двора. Освен това можете да разширите жизненото пространство на вашия дом, като просто добавите стая или, например, като построите втори етаж. Всичко това, разбира се, изисква допълнително финансиране, но си заслужава и най-важното – е възможно.

Обърнете внимание на факта, че в къща сте по-независими от съседи. Вероятността те да нарушат комфорта ви с внезапен ремонт или сутрешна кавга е минимална. Къщата с двор също ви дава чист въздух и винаги хубава гледка от прозореца.

Разбира се, не може да има предимства без недостатъци. Има и място за тях „в двора“. Основният недостатък е по-високата цена, както и повече разходи за поддръжка, защото е необходимо постоянно да се поддържа добър външен вид на къщата и това ляга само на вашите плещи.

За да поддържате реда в къщата и на двора, ще ви трябва много повече време и пари, отколкото за апартамент. А за да защитите дома си от натрапници, ще трябва да монтирате здрава ограда, прозорци и подобни врати, да вземете куче и да настроите аларма. Апартаментът създава по-голямо усещане за сигурност. Но ако някой рещи да влзе с взлом във вашия имот, тогава няма да има голяма разлика дали живеете в апартамент или къща. Проблемът със сигурността е също толкова остър във всеки тип собственост.

Вижте също: Алуминиева или PVC дограма

В същото време плюс и минус за къщите в двора е местоположението. Ако имате кола и обичате да живеете извън града, тогава къщата е отлично решение. В града има и къщи и това е особено удобно. Но ако нямате кола и къща, разположени на 5 км от града, тогава това ще ви причини голямо неудобство. Освен това трябва да е удобно за децата ви да ходят на училище или детска градина.

Предимства и недостатъци на апартамент

Основното предимство на апартамента е високото ниво на комфорт и близостта на инфраструктурата. В повечето случаи апартаментите се строят в населени места, където винаги можете да намерите магазин, аптека или пазар. Ще са необходими много по-малко пари за ремонт на апартамент, отколкото за подобряване на къща. Съседите зад стените могат да помогнат за възпирането на натрапници, а прозорците на горния етаж осигуряват добра гледка. Сред недостатъците е, според много хора, е липсата на земя. Освен това, ако закупите апартамент в стара сграда, е малко вероятно да успеете да го преустроите. Всъщност в старите сгради има носещи конструкции вътре, които правят невъзможно преустройството.

Апартамент или къща – кое е по-евтино?

Това, което преди всичко интересува бъдещия купувач, е колко струва една къща и колко струва един апартамент. Разбира се, стойността на имота зависи пряко от неговото местоположение и площ. И апартамент, и къща в центъра ще струват няколко пъти повече от къщата в покрайнините на града. Цената на имота също се влияе, ако го закупите на първичния или вторичния пазар. Разбира се, апартамент в нова сграда е много по-евтин, отколкото на вторичния пазар. И ако искате да построите къща сами, трябва да сте подготвени за високи разходи, както пари, така и време (а и нерви).