Комфортно осветление за детска стая – експертен съвет

Детска лампа

Осветлението на детската стая влияе върху самочувствието и настроението на детето. За да бъде детето активно, весело и здраво, всяко осветително устройство трябва да е на мястото си. Само така стаята ще бъде удобна и безопасна за малкия човек.

Как да изберем осветление за детска стая за детска стая?

Първото правило за правилен избор на осветление в детската стая е наличието на голям прозорец, който осигурява достатъчно количество естествена светлина. Лампите са необходими за вечерното време на деня и нощта. При избора на лампи много родители се ръководят само от дизайна и цвета – за момичета са подходящи розови с Барби, за момчета – сини със слонове или коли. Експертите препоръчват да се постави безопасността на първо място, качеството на второто и функционалността на трето. И едва тогава трябва да вземете предвид естетическите качества. Запомнете: децата растат много бързо, те формират нови потребности. Имайки това предвид, ще е необходимо да промените външния вид и местоположението на осветителните елементи.

Изисквания за безопасност

Децата прекарват повече време в спалнята си, отколкото в други стаи. Тук те правят чаени партита с играчки, учат уроци, пазят тайни с приятелките си, играят видео игри. За да не се натоварват очите им през деня, зрението им да не се влошава е необходимо да се мисли за безопасно осветление на етапа на проектиране на интериора на стаята.

Кои фактори е важно да се обърне внимание:

 1. Защита от токов удар. Електрически кабели, контакти, лампи – всичко това трябва да се постави на място, недостъпно за малки деца. Тийнейджърите вече знаят как да използват електрически уреди, така че не могат да бъдат толкова строго ограничени.
 2. Защита от повреди. Кое дете не обича да тича, да скача и да играе игри на открито? За да предпазите децата, не използвайте тънкостенни стъклени полилеи или таванни лампи в стаята за игра. Скрийте кабелите (например под кабелен канал, зад шкафа) всички проводници, на които детето може да се спъне.
 3. Против заплитането. Не е необичайно малко дете да се оплете в дълъг шнур от нощна лампа над креватчето или кабел от преносима лампа. Всички осветителни устройства трябва да бъдат здраво закрепени, кабелите и проводниците да са надеждно скрити.
 4. Защита от токсични вещества. Някои осветителни елементи отделят вредни вещества при нагряване. Например, някои видове енергоспестяващи лампи съдържат живак. Не забравяйте да прочетете инструкциите за лампата, преди да купите. По правило производителят предупреждава за възможни рискове.

Психолозите препоръчват да научите детето да използва правилно електрическите уреди от 2-3 години. Още на тригодишна възраст детето ще разбере как правилно да включва и изключва светлината. Обяснете, че не можете да дърпа проводниците и да вмъквате предмети на трети страни в контакта, в противен случай ще бъде много болезнено. Не чакайте детето да порасне, започнете обучението по безопасност от ранна възраст.

Изисквания за качество

Зрението на детето се влошава поради следните проблеми с осветлението:

 • Мрак в стаята.
 • Мигаща светлина.
 • Сянка върху масата или бюрото.
 • Дразнене на очите от насочен ярък лъч.

Според здравните стандарти мощността на осветление в детска стая трябва да бъде в диапазона от 60 W / m2 за лампи с нажежаема жичка, 20-25 W / m2 за флуоресцентни лампи и 6 W / m2 за LED осветителни тела. Правилното осветление на детската стая влияе върху психо-емоционалното състояние на детето и общото му благополучие. Освен това е важна не толкова яркостта, „лекотата“, а спектралният състав. Най-качественото осветление е слънчево. Ето защо за стаи за почивка е по-добре да изберете лампи с характеристики, близки до естествената дневна светлина.

Популярни видове осветление

Лампи с нажежаема жичка.

Единственото предимство е ниската цена. Недостатъци – неприятна жълта светлина, бързо изгаряне, висока консумация на енергия, ниска устойчивост на вибрации и спадове на напрежението.

Халогенни лампи.

Предимствата включват ниска цена и дълъг експлоатационен период. Недостатъците са силното затопляне (бързо изгарят в затворено пространство), висока консумация на енергия.

 Флуоресцентни лампи.

Те дават мека, приятна за окото светлина, икономично изразходват електричество. Те съдържат вредни живачни газове, изгарят дълго време и са скъпи. Създават „микропулсиращ“, остър блясък за очите.

LED лампа

Най-издръжливият и енергийно ефективен вариант. Такива лампи не се нагряват, консумират малко електричество, светват за секунда. Светлината не трепти, безопасна за очите. Заключение: най-добрата лампа в детската стая е LED. И това се доказва от неопровержими факти.

Защо LED осветлението е най-добрият избор за детска стая?

Избирайки осветлението на детска стая с LED лента или лампа, получавате следните предимства:

 • Ниска консумация на енергия с високо излъчване на светлина. Използването на светодиоди ще намали сметките за комунални услуги. Светодиодите излъчват еднакъв интензитет и мощност на светлината, както и луминесцентни лампи с максимална мощност.
 • Разнообразие от цветови температури. Има лампи с топло жълто, дневна светлина или студено бяло сияние. В работните зони се препоръчва използването на лампи с ободряваща дневна светлина, в зони за сън и почивка – с успокояващо жълто.
 • Дългосрочна употреба. Светодиодите работят около 5 години без изгаряне и загуба на яркост.
 • Сигурност. Тези лампи не съдържат тежки метали и живак, безопасни са за здравето. Не изисквайте специални условия за изхвърляне.
 • Устойчивост на механично натоварване. Светодиодите не се страхуват от разклащания, вибрации, леки удари. Лед лампите ще издържат на случайно попадение на топката, което не е необичайно в детската стая.

Разнообразие от дизайни, цветове, форми ще позволят на детето да избере модела на детска LED лампата според вкуса и интересите. В магазините се продават ярки едноцветни спотове, лампи с подови лампи от анимационни герои, меко осветени нощни лампи и много други.

 Какво съветват психолозите?

Детските психолози са установили няколко правила за избор на LED лампи в детската стая: Съсредоточете се върху възрастта на детето, неговите хобита, дейности, режим. Например, бебето лежи почти цял ден и гледа нагоре, така че светлината трябва да бъде разпръсната отстрани и със средна интензивност. Учениците прекарват много време в учене, а работната зона трябва да бъде осветена с насочена дневна светлина, без да създава сянка.

Използвайте светлинно зониране. Комбинирайте основното осветление с второстепенно и декоративно. Работното осветление трябва да бъде контролирано. За да направите това, използвайте лампи с димер и гъвкава опора.

Помислете за темперамента на детето. Хиперактивните неспокойни деца трудно се приспиват. Психолозите съветват два часа преди лягане да изключите основните източници на светлина и да преминете към допълнително меко осветление.

И последното нещо: когато купувате осветителни елементи, слушайте желанията на вашето дете. Няма нужда да налагате този или онзи модел, нека избере лампата по свой вкус.