Мързелът може да бъде полезен?

Всъщност, мързелът може да се дължи на физическа или психическа умора. В случай, че организмът ви е изтощен, то той отказва да работи активно, взимайки отбранителна позиция. Общото ни състояние отхвърля всякакви натоварвания и ни кара да си починем от тежката работа – отстрани това може да изглежда като „чист мързел“.

Понякога се случва, така че да искате просто да седите на удобния диван и да гледате телевизия или четете книга, или просто да се разхождате безцелно по улиците. Обикновено започвате да се самообвинявате, че сте мързеливи и не ставате за нищо, но това далеч не е така.

Мързелът невинаги е черта на характера. Той може да бъде защитен механизъм на ума и тялото, който ви напомня, че не сте роботи и трябва да намерите време за почивка и релакс. При положение, че не се вслушате в сигналите на организма, той преминава на следващото ниво на отбрана, която се изразява в появата на различни болестни състояния.

Ето защо, когато се почувствате уморени и не искате да вършите нищо, просто си вземете почивен ден и му се насладете максимално. И ако все пак си падате от хората тип работохолици, то убедете вътрешния си глас, че активната почивка ще ви зареди с енергия за нови подвизи на професионалната сцена.

Излизайки в кратък отпуск, вие сте длъжни да му се насладите изцяло. Разходките в планината, ваканцията на морето или релакс на село ще ви се отразят добре. По този начин забранявате на стреса да руши нервната ви система и постепенно възстановявате силите, които сте изразходвали до момента. Само след няколко дни ще се чувствате по-добре и ще търсите ново поле за изяви.

Разбира се, мързелът не бива да се превръща в начин на живот, но както сами разбирате от всичко написано в статията, той може да бъде полезен за организма ви. А сега ще ви оставим, за да се излегнете на спокойствие и да изгледате поредната интересна сапунена опера по любимия ви телевизионен канал.