Мъжки часовник – кварцов или механичен?

марков мъжки часовник избор

Когато купувате нов ръчен часовник, вероятно мислите повече за неговите характеристики, външен вид, марка и ценова категория? А замисляте ли се за типа задвижване, или простичко казано – за това как той работи?

Каква точно е разликата между кварцов и механичен часовник? Кой е най-подходящ за вас? Какви са техните предимства и недостатъци и защо инвестирането в маркови мъжки часовници винаги е добра идея?

Казано накратко, кварцовият часовник работи на батерия, а този с механично задвижване трябва да се навива ръчно.

Механичният мъжки часовник – спомен от миналото и инвестиция в бъдещето

Класическият механичен часовник има своето специално място в света на мъжките часовници, независимо от развитието на технологиите. Въпреки че съвременните механични часовници са се променили и усъвършенствали през последните десетилетия, по същество те работят така, както и преди 100 години.

Всеки часовников механизъм се нуждае от енергия, за да работи. При механичния ръчен часовник тя идва от пружина, която се намира в цилиндричния контейнер. От нейната дължина зависи и запасът на мощността. Повечето механични часовници имат резерв на мощност от 38-40 часа, след което трябва да навиете ръчно задвижващата пружина. Има и маркови мъжки часовници, които издържат до няколко седмици.

Популярна алтернатива на механичните ръчни часовници са автоматичните. При тях не се налага да навивате механизма ръчно, тъй като той се зарежда от движенията на китката. Ако носите своя автоматичен часовник всеки ден, няма да има нужда да го навивате ръчно. Това ще се наложи само в случай че резервът от мощност е изразходван.

Кварцов мъжки часовник – революционното откритие на миналия век

Кварцовият часовник има съвсем различен принцип на работа. Енергията му идва от батерия, която обикновено се сменя на няколко години. Генератор на часовника е часовников кварц, който започва да трепти щом се приложи напрежение.

Точността на кварцовия часовник е по-висока от тази на механичния, който обикновено изостава с по 30 секунди дневно. Не се налага да го навивате, но за сметка на това ще се наложи да му сменяте периодично батерията.

Съвременните маркови мъжки часовници предлагат добър избор и от двата вида механизма. За активния и ангажиран мъж обаче кварцовият часовник е наистина добро решение. Световните лидери в производството на мъжки часовници предлагат фантастичен избор от качествени модели с модерна визия.

Casio, Guess, Omega, Atlantic, Citizen, Adriatica безапелационно владеят световните пазари и диктуват модата в света на марковите мъжки часовници. Моделите им са символ на качество и дизайнерски външен вид. Те не просто ви показват часа, но и допринасят за вашия изтънчен стил и висок статус в обществото.