Ръчна или автоматична скоростна кутия?

автомат или ръчка

В натоварения ежедневен трафик автомобилът с автоматична скоростна кутия може да бъде изключително удобен, но защо тогава един професионалист никога не би заменил ръчната трансмисия с автоматична?

Ръчка или автомат?

Задръствания, пълзене от светофар до светофар, непрекъснато превключване от първа на втора и обратно?

Ако ви звучи познато, вероятно ви е позната и дилемата дали не преминете на автомобил с автоматична скоростна кутия?

Обикновено автоматичните скорости са предпочитани от дамите в градски условия, но все повече мъже също се присъединяват към тях. Защо това е така?

Автомобилът с автоматични скорости е по-лесен за използване, особено ако сте начинаещ. Той е страхотен в трафик „спри и тръгни“, позволява ви да си почивате по време на задръстванията и да се концентрирате изцяло върху автомобила пред вас и зад вас, а не върху честата смяна на предавките.

Освен това, автоматичните скорости ви улесняват при шофиране по стръмни пътища. Всички знаем колко неприятно е потеглянето при наклон, когато в повечето случаи се принуждаваме да използваме и ръчната спирачка. С автоматичните скорости нямаме този проблем, защото автомобилът не тръгва назад. Прецизният контрол ни позволява да го владеем по-добре и да избегнем евентуални инциденти.

Шофирането е по-комфортно и приятно, трансмисията се превключва по-бързо и плавно, имаме по-добър пробег.

Разбира се, автомобилите с автоматични скорости имат и недостатъци. Те обикновено са по-скъпи, трансмисията им има повече части, което увеличава разходите за ремонт, а ако е и с твърде много предавки, те могат да превключват твърде често.

Да поговорим малко и за добре познатите ни ръчни скорости: те могат да бъдат доста уморителния в интензивен трафик; изисква се повече опит за овладяването им; необходим е добър контрол по хълмовете; понякога предавките не сработват или водачът допуска грешка при смяната им.

Наред с това, автомобилът с ръчни скорости предлага повече забавления и е по-привлекателен за истинските автоманиаци. Водачът има пълен контрол върху предавките и сам решава кога да ги превключва. Автомобилите с ръчна трансмисия са по-евтини и ремонтът на скоростната кутия е по-нисък.

Ако шофирате в градски условия, автоматичната скоростна кутия може би е по-подходяща за вас.

Но в обратния случай, когато шофирате повече извънградско, вероятно автомобилът с ръчни скорости ще се окаже по-добрия вариант за вас.