Home Хоби и развлечения Съхранете вашите часовници: Ето за кои опасности да внимавате и как да...

Съхранете вашите часовници: Ето за кои опасности да внимавате и как да ги избягвате

часовник

Любимите ни аксесоари за ръката – предназначени за всеки сезон и всеки повод, те също изискват подобаваща грижа и отношение  

Всеки представител на колекцията ви от часовници заслужава подобаващо отношение, независимо от стойността му. Когато настъпи моментът да го сложите на ръката си, вие ще искате да се радвате на състоянието, в което е привлякло първоначално вниманието ви.

Ако го носите често, то несъмнено избраният модел е подложен на редица предизвикателства. Някои от тях могат сериозно да го повредят, но пък старанието и грижата ще ви се отплатят и със сигурност могат да предотвратят неприятните последствия.

Падане от височина

Не е препоръчително да допускате падане от височина на часовника, въпреки че до подобно изпускане обикновено се стига неволно. Рискът тук е за механизма, който може да се увреди сериозно, но дори да не се достигне до него, ще се стигне до надраскване или спукване на стъклото.

Ако смятате, че ежедневието ви предполага повече опасности от удари и падания, заложете на варианти, които могат да го понесат.

Пренавиване на механичните часовници

Голямата сила при навиване на механичните устройства може да стане причина за счупване на коронката или да се развали механизмът. Бъдете внимателни и при първото съпротивление трябва да усетите кога да спрете.

Влажни пространства

Съхранението е изключително важен фактор.

Аксесоарите трябва да имат своето място в дома ви, като то е необходимо да бъде далеч от високи или крайно ниски температури и влага. Препоръчително е да бъдат красиво подредени в кутия, за да имате бърз визуален достъп до тях и да ги поддържате лесно.

Професионална поддръжка

Някои часовници изискват и по-специална поддръжка – по възможност от страна на квалифициран майстор.

Това обслужване може да е рядко, веднъж на няколко години, освен ако не забележите индикации за възникнали проблеми, които налагат по-скорошна намеса.

Намагнетизиране

Опасност, която отново се отнася до механичните представители. Те не трябва да бъдат в близост до магнитно поле, тъй като това ще доведе до загуба на тяхната точност.

Може да започнат да избързват, което трябва да ви подскаже, че вероятно наблизо има източник на намагнетизиране.

Марковите продукти на водещи часовникарски компании са с гарантирано качество, но притежателят също трябва да създаде условия за съхранението му във времето.

Възможно е дори производителите да имат конкретни препоръки и да е необходимо да се съобразите с конкретната специфика на модела. Именно заради отличителните му предимства вие сте направили крачка да инвестирате в любимата находка, което е гаранция, че се намира в сигурни ръце.