Спешна пътна помощ или „обади се на приятел“

пътна помощ

Човек никога не знае какво може да му се случи на пътя. В един момент си карате по пътя в прекрасен ден, и внезапно пукате гума на в някоя от гигантските дупки на пътя. Да, за съжаление, това се е случвало на много шофьори в България.

В ситуации като тези трябва да имате план. Това е моментът, в който услугата пътна помощ може буквално да спаси деня ви.

Има няколко различни начина да получите пътна помощ – повечето полици за автомобилни застраховки я предлагат като опция по избор. Може също да си купите карта на трета страна доставчик, като СБА.

Много разпространено по нашите ширини е и т.нар. „обади се на приятел“ – звъните на някой познат, който да помогне в неприятната ситуация на пътя.

Дали обаче си струва да притесните приятели и роднини да съдействат в момент, когато професионалната квалифицирана помощ би била много по-подходяща?

Какво е спешна пътна помощ?

Спешна пътна помощ е услуга, която можете да използвате, за да ви помогне при непредвидени инциденти на пътя, например ако автомобилът ви се повреди или спукате гума. Ако се окажете в ситуация, в която трябва да използвате пътна помощ, можете да се обадите на номера на услугата, предоставен при закупуването на услугата. Някои компании може да предлагат и мобилно приложение, чрез което можете да поискате пътна помощ. В този момент някой ще бъде изпратен до вашето местоположение, за да ви помогне.

Тази услуга обикновено е незадължителна функция, която можете да добавите към вашата полица за автомобилна застраховка срещу допълнителна такса. Можете също да закупите членство в независима организация, която предлага спешна пътна помощ. В някои случаи може да получите и безплатна пътна помощ заедно с гаранцията, ако купувате автомобила си от представителство, или просто да потърсите контакти на фирма, която осигурява такава услуга.

Видове спешна пътна помощ

Има няколко най-чести ситуации, в които услугата пътна помощ може да ви бъде полезна.

Смяна на гуми

Дори ако колата ви е в перфектно състояние, всичко, което е необходимо, е опасен предмет на пътя, за да промените напълно деня си. Ако се окажете със спукана гума, можете да се обадите на вашата пътна помощ, за да помолите за помощ. До вашето местоположение ще бъде изпратен механик, за да инсталира резервната гума, която вероятно ще бъде в багажника ви. Ако нямате резервна гума или ако резервната гума не е достатъчно безопасна за използване, механикът може да ви помогне да подмените или ремонтирате гумата си на друго място.

Доставка на гориво

Ако останете без гориво и спрете отстрани на пътя, можете да поискате помощ. Някой ще ви донесе достатъчно бензин или нафта, за да закарате колата си до следващата бензиностанция.

Отваряне на заключен автомобил

Тези дни повечето по-нови модели автомобили ще ви предупредят, ако сте на път да заключите ключовете си в колата си. Някои дори не ви позволяват да заключите автомобила си, ако открият ключовете ви вътре. Но не всяка кола има тази функция, така че все още е възможно да се заключите от автомобила си. Ако сте заключен, ключар от пътна помощ може да ви осигури услуга за блокиране, за да ви помогне да отключите колата си, за да можете да сте на път.

Бързи ремонти на пътя

В някои случаи монтьорът от пътната помощ може да осигури работа за дребни ремонти на вашия автомобил. Те обикновено могат да проверят вашите течности, кабелни връзки и други компоненти. Най-често механиците не могат да инсталират никакви части по време на пътно обслужване, но може да са в състояние да осигурят временно решение, за да можете безопасно да шофирате колата си.

Подаване на ток

Ако се притеснявате за изтощен акумулатор, механик може да ви посети, за да тества акумулатора, алтернатора и стартера. Ако батерията ви трябва да бъде сменена, механикът може да инсталира нов акумулатор и да изхвърли стария. Те също могат да ви осигурят ток за да запалите, ако се налага да пътувате спешно.

Теглене

Механикът може да не сметне за безопасно или възможно да поправи автомобила ви в някой от тези случаи. Тогава, от пътната помощ може да изпратят камион за теглене, за да откара автомобила ви до най-близкия партньорски сервиз. Повечето фирми за пътна помощ ще предложат ограничен пробег, в рамките на който ще транспортират вашия автомобил безплатно. Ако колата ви се нуждае от теглене над този пробег, може да имате допълнителни разходи.

Фирми за пътна помощ

Автозастрахователни компании

Един от най-често срещаните начини да получите план за спешна пътна помощ е да го добавите към вашата полица за автомобилна застраховка. Не сте длъжни да плащате за покритие на пътна помощ, но това е приятна опция, която трябва да имате. Повечето автомобилни застрахователни компании предлагат и други видове незадължително покритие, като възстановяване на разходи за кола под наем например.

Членски организации

Членски организации като СБА са друга стандартна опция за осигуряване на пътна помощ. Повечето от тези планове предлагат нива на членство, така че колкото по-високо е нивото ви на членство, толкова повече услуги отговаряте на условията. СБА предлага допълнителни предимства, които не бихте получили от автозастрахователна компания. Тези допълнителни предимства могат да бъдат покритие за прекъсване на пътуването и отстъпки за хотели, коли под наем и билети за кино. СБА също така предлага помощ при изготвянето и резервирането на планове за пътуване за своите членове.

Производители на автомобили

Може вече да имате покритие за пътна помощ, ако наскоро сте закупили нов или сертифициран употребяван автомобил! Често се предлага като част от гаранцията на превозното средство, но тези гаранции имат ограничение. Повечето гаранции на производителите на автомобили изтичат след определен брой години (обикновено 3 или 5) или определен брой километри. След изтичане на гаранцията ви ще трябва да потърсите другаде, ако искате да имате план за пътна помощ. Гаранциите могат да варират в зависимост от производителя на автомобила, така че също така е важно да разберете какви услуги и изключения са част от вашето покритие.

Компании с основна дейност осигуряване на пътна помощ

Това е може би най-добрият вариант за повечето шофьори, тъй като в случая няма значение какъв автомобил карате, и не сте обвързан с годишни или предварителни плащания. В случай на инцидент, просто звъните на най-близката до вас фирма и се оставяте в ръцете на професионалистите.