Тапети или декоративна боя/мазилка за стените

декоративна мазилка

Семплите бели (или едноцветни) стени отдавна не са на мода. Или поне са отбягвани от новодомците, които на първо място търсят освежаване в интериорния дизайн на новия си дом или ремонта, който планират. Чрез просто добавяне на цвят, форми и декоративни елементи към стените, къщата оживява.

Мислили ли сте някога да изоставите в спомените старите семпли стени, игнорирани и загубени в баналност? Вдъхновете се и опитайте актуалните и стилни декоративни мазилки или бои или, защо не, класическия тапет, който сега е преоткрит в най-иновативните форми, както като материал, така и като дизайн? Може би ще се впечатлите от новата визия в дома си, чиято цел е да ви зарежда с енергия и позитивизъм всеки ден.

Защо да изберете декоративна боя или мазилка ?

Ето някои от предимствата, които те предлагат.

  1. Богатото покритие и техните модели придават индивидуалност на пространството, добавяйки класа и отличие към интериора.
  2. Освен специалния естетически аспект, декоративната боя/мазилката също е много практична. Основно предимство е, че може да се нанася върху множество повърхности, като се започне със сухи или вече измазани стени, до панели, метал, дърво, стъкло, керамика или дори тъкани. Те могат да се прилагат и върху извити участъци, недостъпни в случай на тапети. Необходимо е само повърхността да е чиста, останалото е много въображение и търпение.
  3. В сравнение с тапетите декоративната боя/мазилката е по-трайна и няма фуги, които могат да се разминат, което да доведе до отлепяне на лентите. Покритата с мазилка или декоративна боя стена, ако се повреди, е много по-лесна за ремонт.
  4. Този вид завършване често може да скрие несъвършенствата на стените, които дори могат да определят ефекта и нанасянето на боята или мазилката. Повече вдъхновение, повече забавление за завиден резултат!
  5. Поддръжката е лесна, защото може да се избърше с влажна кърпа, без да се повреди ефектът или боята.

Необичайни шарки и текстури на декоративна боя могат да бъдат получени с обичайните четки и валяци, но също така и с помощта на гъби, различни видове плат, прахове, шпатули, земни пигменти, цветни мазилки, глазури, фолиа, нюанси и различни багрила. Техниките могат да се прилагат върху стени, подове, тавани, врати, външни стени и дори мебели.

А тапетите, все пак?

тапетиЦял свят и много история са вградени в моделите на тапети, но еволюирал ли е той от натоварените бароков или рококо стилове? Отговорът е – твърдо да.

Причините, поради които сега бихте избрали тапети за вашия дом, също са многобройни. Ето няколко:

  1. Животът на тапета може да бъде до 15 години или дори по-дълъг, което го прави много добър избор по отношение на качество/цена, в дългосрочен план.
  2. Тапетът се прилепва много лесно към повърхността на стената, скривайки недовършените й части. Също така много модели могат да се перат.
  3. Може да придаде допълнителна топлина на стаите, но и стил на стените, които са потопени в монотонността на еднообразните цветове.
  4. Тапетите могат да бъдат безкрайно преоткривани с неизброими шарки, текстури и щампи с особена красота, оказващи голямо влияние върху декора на стаята. По принцип няма ограничение за вариантите, които могат да бъдат създадени и визуализирани чрез тапети, още по-малко за приложените ефекти: перла, винил, блясък, мастила, велур, гелове, мъниста, фолиа, релефни копринени текстури и естествено платно от тревата. Тапетът може да бъде направен от хартия, фибростъкло, винил, метално фолио, текстил, бамбук, корк или други материали. Повърхността му може да бъде релефна, плоска, течна или с възможност за боядисване.
  5. Тапетът може да създаде впечатление, че стените са дело на специален дизайнер или художник, дори и когато това не е така. Може да се залепи върху единична стена (акцентната) или да запълва цели дневни.

Може би тапетът вече не е толкова търсен, но технологията не позволява на този декоративен елемент да остане в забвение. Съвсем скоро тапетите ще могат да спират безжичните мрежи, или по време на земетресения да предотвратят срутването на стените, а също и да имат функция за осветление чрез вграждане на светодиоди.