Топла или студена светлина – цветна температура, подходящи крушки, пространства на къщата

Дори и да изглежда като нещо, което би заело последното място в списъка със задачи, когато сте в процес на подреждане на дома си, изборът на подходяща светлина (крушки + осветителни тела) може да осигури комфорт, естетика, повишена ефективност, подчертавайки в същото време идеята за приветливост и хармония у дома.

Знаете ли каква светлина трябва да има в спалнята на вашето дете, за да може организмът му да си почива правилно?

А за кухнята на вашата къща, мястото, където каните всички на вечеря, в някоя красива лятна вечер?

Как комбинирате различните цветове на светлините, за да сте сигурни, че в хола може да се почива ефективно, но и да се работи, и също така да се разговаря, когато е необходимо?

Изведнъж изборът на светлина в дома ви – топла светлина (жълта) или студена светлина (бяла) – вече не изглежда като тема, толкова проста за дискусия. Ако имате търпение да прочетете този подробен наръчник за осигуряване на светлината в къщата, ще знаете как да направите правилния избор, когато купувате ново осветително тяло, независимо от неговото предназначение. Нека да започнем:

1. Какво е цветна температура?

Цветната температура е характеристика на видимата светлина, изключително важна за области като интериорен дизайн, фотография, видео продукция, печат и др. Когато една крушка е включена, излъчената светлина преминава през различни температурни прагове, преди да достигне максимална ефективност.

Фази на запалване в икономична крушка

Веднага след запалването съответната крушка е червена, след това става жълта, след това бяла, така че накрая (прагът на максималния интензитет) крушката на осветителното тяло придобива синкав оттенък. Е, в зависимост от цветовата температура на използваната крушка, атмосферата в помещението е пряко повлияна от този аспект. Но повече за топлата и и студената светлина в различни стаи на къщата, обсъждаме малко по-долу.

2. Естествена светлина – как може да се получи?

Когато търсим перфектната светлина за всяка стая в апартамента или къщата, ние всъщност се опитваме да намерим идеалното решение за осветление, което е добро за очите, в зависимост от специфичната дейност по предназначение на тази стая. С други думи, ние се опитваме да намерим най-добрата светлина за очите – бяла светлина или студена светлина – за дейности като четене (хол или спалня), бръснене (баня), готвене (кухня) и т.н.

Студена срещу неутрална срещу топла светлина

Е, това, което бихме могли да наречем „естествена светлина“, всъщност е оптималната степен на яркост за една стая, която електрическите крушки се опитват да възпроизведат.

СЪВЕТ: Ако искате изкуствено да получите ефекта от естествената светлина, полезен за писане или четене, всичко, което трябва да направите, е да намерите настолна лампа , след това монтирайте крушка с цветна температура близка до 5600 ° K – цветната температура на Слънцето.

топла или студена светлина

Ето скала от стойности (в градуси по Келвин) за цветната температура на светлината, излъчвана от крушка. Можете да намерите тази информация в кутията на тази крушка, така че да намерите необходимата светлина много по-лесно, ако прочетете внимателно информацията на опаковката.

3. Топла светлина – предимства и недостатъци

Както обсъдихме по-горе, цветната температура на светлината в една стая може да повлияе на настроението ви и за да намерите подходящата светлина (топла светлина или студена светлина), трябва да знаете коя крушка да изберете, в зависимост от пространството.

Топлата светлина (1700-3200 ° K) е подходяща за зоните за отдих на жилището – спални, детска стая, хол, коридори. Този тип светлина е идеален за очертаване на пространство, изпълнено с хармония и изключително приветливо.

Топли крушки

Но топлата светлина, изключително подходяща за комфорт, хармония и релакс, също има своите недостатъци, основният от които е, че предизвиква намаляване на силата на концентрация.

4. Студена светлина – предимства и недостатъци

Неутралната светлина (4000 ° K-4500 ° K) и студената светлина (5000-6500 ° K) са подходящи за помещения, където концентрацията е изключително важна, области от къщата, където денят започва, не свършва: кухня, баня, бюро и др. Студената светлина също акцентира върху детайлите и имитира естествената светлина изключително добре.

Крушки със студена дневна светлина

Има хора, които избират студени крушки за жилищно осветление, поради съвременната визия, която осигуряват на конкретната стая. Те се вписват изключително добре в стая, декорирана в скандинавски или минималистичен стил.

Основен недостатък на студената светлина е, че цветовете не се изобразяват правилно.

5. „Прости“ или „интелигентни“ LED крушки?

В зависимост от светлината, която искате в определена стая в къщата (топла или студена светлина), може да изберете от два вида LED крушки – „прости“ или „интелигентни“ (smart). Съществуват редица разлики между 2-та вида крушки, за които говорим в редовете по-долу.

И двата вида LED крушки, независимо дали са с топла, неутрална или студена светлина, достигат пълния си потенциал незабавно, за разлика от старите енергоспестяващи крушки, които, докато достигнат степента на максимална интензивност, могат да трепнат, докато се нагреят, или дори могат да трептят и после.

За разлика от обикновените LED крушки, които могат да се управляват изключително от стенен превключвател, интелигентните LED крушки могат да бъдат включвани директно от вашия таблет, смарт часовник, смартфон или дори с дистанционното управление – решение, предпочитано от много хора.

Вариант 1 – Дистанционно управление

Дистанционното управление ви позволява лесно да контролирате интелигентната светлина и да управлявате мрежата по всяко време, без да е необходим достъп до интернет или WiFi.

Проста настройка и контрол, можете да избирате между 16 милиона цвята или между 50 000 тона бяла светлина

Можете да зададете две любими програми за осветление

Можете постепенно да регулирате интензитета на светлината и да жонглирате с различните налични цветове

Вариант 2 – Управление на крушката със смарт приложение

Можете лесно да контролирате всички смарт LED крушки и осветителни тела с безплатни приложения, повечето със следните опции:

  • Предварително зададени сценарии на осветление, като: изгрев, вулканично изригване, сняг
  • Просто и бързо персонализиране на всяка крушка или интелигентно осветително тяло
  • Можете да свържете името и снимките на всяка крушка или интелигентно осветително тяло
  • Можете да групирате крушките по стаите или зоните на къщата си
  • Диско функция: ритмична промяна на цвета и интензитета на светлината и контрол на цвета
  • Алармена функция: активиране и деактивиране на таймера, симулация на наличието и мека функция на събуждане (изгрев) и заспиване (здрач)

Имате нужда само от достъп до интернет в първата фаза, за да инсталирате безплатното приложение и да се регистрирате, след това технологията Bluetooth прави всичко това сама

Ако е необходимо, дистанционното управление може да бъде интегрирано в безплатното приложение като друг вариант на управление на осветлението.

Всички собственици на жилища все повече се обръщат изключително към LED крушки, които предлагат не само повече грижи за околната среда, но и изключително дълъг живот, което е важно за вашия личен бюджет.

И двата вида LED крушки имат алуминиеви ламели в долната част, което гарантира ниска температура през цялата работа.

6. Топла светлина срещу студена светлина в къщата

Всичко, което трябва да направим, е да видим кои са най-подходящите видове светлина (топла светлина срещу студена светлина), от стая в стая, за да знаем точно какви осветителни тела на нашия уебсайт да купувате, когато започне процесът на подреждане на къщата ви.

Но преди да преминете през най-важните стаи една по една, добре е да запомните друго изключително важно нещо: топлата светлина може да направи добър дом със студена светлина, дори ако говорим за пространството на една и съща стая.

Например, в кухнята можете да поставите над плота редица студени или неутрални източници на светлина, допълващи топлата светлина, която кухненският полилей над масата излъчва. По този начин ще се насладите както на комфорта, така и на повишеното внимание в тази стая с множество отговорности.

Освен това можете да изберете източници на светлина с променлива цветова температура, в зависимост от вашите нужди в даден момент. Така че, със същата крушка можете също толкова добре да прочетете добра книга на студена светлина, така че по-късно можете да се насладите на състоянието на пълно отпускане на топлата светлина, която идва от същото тяло за осветление.

В зависимост от стаята, ето каква светлина е добра за вас и вашето семейство:

6.1. Коридори

Най-подходящите светлини за това преходно пространство трябва да идват както от топли, така и от студени източници на светлина. Този микс на практика прави прехода от динамична атмосфера, като тази в банята или кухнята, към пространство за релакс и комфорт – спалнята или детската стая.

6.2. Спалня

Топлата светлина трябва да бди над миговете преди сладък и успокояващ сън. За да се насладите на най-хармоничната атмосфера, ви препоръчваме да закупите 2 лампи от нашия уебсайт които можете да поставите върху нощни шкафчета, чиято светлина може да се комбинира с тази на елегантен полилей, или класически полилей.

6.3. Дневна

Това пространство в къщата е едно от най-населените и светлините тук трябва да канят комфорт, релакс и социализация. Тук близките се събират, за да споделят уникални моменти, а гостите се глезят с вкусни ястия и подбрана музика.

Ако имате голяма всекидневна, можете да си купите полилей, свещник, лампи или дори полилей с регулируема лампа за четене или няколко настолни лампи, като по този начин генерирате ярко осветена зона, с топли източници на светлина и източници на студена светлина, за мечтателна атмосфера, нощ след нощ.

6.4. Кухня

Споменах по-горе значението на комбинацията от светлини (топла светлина – студена светлина) в кухнята, защото тук се нуждаете както от концентрация, така и от отдих. Ако можете да инсталирате редица LED прожектори над кухненския плот, за да имате перфектната светлина при готвене, можете да окачите полилей или полилей, с топъл източник на светлина, над масата.

6.5. Кабинет

Има моменти, в които искате да работите от вкъщи или просто цялата ви професионална дейност се осъществява в уюта на вашия дом, от добре осветен офис, с настолна лампа със студена светлина. По желание можете също да закупите подова лампа онлайн, която можете да поставите стратегически до удобно кресло, където можете да си починете за няколко минути или където можете да прочетете най-новите получени доклади.

6.6. Баня

Утрото трябва да бъде белязано с енергия и скорост, така че всички в къщата ви да могат след това да тръгнат за училище или офис възможно най-скоро. Ето защо студената светлина от крушките в банята трябва да събуди всички и да ги накара да забравят сладкия сън, от който току-що се събудиха.

Най-препоръчителните източници на осветление за тази важна стая в къщата са: LED прожектори, стенни свещи или таванни лампи. Също така, огледалата със студена околна светлина са силно препоръчителни за дейности, които включват изключително много концентрация и внимание към детайлите: мисъл, бръснене и т.н.

Влезте в сайта веднага и изберете най-подходящите източници на светлина за вашия дом, защото ние ви осветяваме през нощта с най-добрите осветителни тела, независимо дали излъчват топла светлина или студена светлина.