Зимни гуми или всесезонни гуми

зимни или всесезонни гуми предимства недостатъци

Зимните гуми превъзхождат целогодишните гуми при студено време, заснежени или заледени пътища. Зимните гуми предлагат по-добро сцепление, ефективно спиране и повече стабилност в завои.

Това, което прави зимните гуми отлични

Ако се чудите дали всесезонните гуми се държат толкова добре на сняг, колкото и зимните, отговорът е не. Повечето зимни гуми превъзхождат тези за всички сезони при дъжд, сняг и лед. Те имат по-агресивен модел на протектора и са изработени от по-мека каучукова смес.

По-меката смес позволява на протектора да уплътнява снега и да го хвърля, докато колелото се върти. Резултатът е по-добро сцепление, по-голяма стабилност в завои и ефективност на спиране.

Зимните гуми не са само за сняг

Зимните гуми имат повече канали в протектора от тези за всички сезони, за да отстранят водата от пътя и да избегнат хидропланирането. Протектора с трионни зъби на зимните гуми предлага по-голяма повърхност и захваща сняг по-ефективно от правите резки на всесезонните гуми.

Зимни гуми срещу всесезонни – спирачни характеристики

Тестовете показват, че автомобилите, оборудвани със зимни гуми, спират до 66% по-бързо от тези, оборудвани с гуми за всички сезони. Контактът сняг към сняг създава повече сцепление от контакта гума към сняг, поради което зимните гуми са проектирани да улавят и задържат възможно най-много сняг. Това осигурява по-бързо и по-ефективно ускорение и много по-кратки спирачни пътища.

Тестовете показаха подобрение до 33% в ускорението със зимни гуми в сравнение с тези за всички сезони. Освен това спирачният път е намален с до 9 м, достатъчно, за да се избегнат тежки инциденти.

Зимни гуми срещу всесезонни – по-добри показатели на лед

Всесезонните гумени смеси се пързалят по лед, докато зимните гуми са изработени от меки и силициеви съединения, които осигуряват гъвкавост и сцепление върху лед. Също така, в случай на зимни гуми, протекторът премахва повече вода от леда. Ето защо зимните гуми предлагат по-добри показатели на лед от целогодишните гуми.

Зимни гуми срещу всесезонни – съотношение цена/полза

Зимните гуми струват повече от всесезонните, но с течение на времето съотношението цена/полза се отклонява в полза на зимните гуми. Ако вземем предвид факта, че те увеличават маневреността и намаляват спирачния път, предотвратявайки инциденти в сняг и лед, те стават още по-привлекателни, защото могат да бъдат амортизирани за един сезон. Ако изчислите цената на една зимна гума, като вземете предвид нейния живот, ще откриете, че тя е по-удобна от една за всички сезони, която има много по-кратък живот.

Как да спестите пари при смяна със зимни гуми

Една от причините шофьорите да предпочитат всесезонни гуми е, че те не трябва да се сменят два пъти годишно. За да избегнете това, можете да изберете зимни гуми, монтирани на втори комплект джанти. По този начин, когато температурите паднат под 7 градуса по Целзий и е време да се направи смяната, ще бъде достатъчно да се сменят джантите, което може да направите и сам в гаража и не е задължително да посещавате сервиз.