Каква подова настилка да избера – теракот или гранитогрес?

каква настилка за пода

Подовите настилки са от голямо значение не само за външния вид на дома ни, но и за нашето удобство, бюджет, а защо не и безопасност?

Теракот или гранитогрес?

Преди да изберете една от двете подови настилки, трябва да се запознаете с техните характеристики, защото от това зависи кога ще се наложи следващия ремонт и колко ще ви струва. Като цяло керамиката и гранитът се използват най-често за дома, тъй като имат добри характеристики, издръжливи са и се почистват лесно.

Ако трябва да сравним теракота и гранитогреса на външен вид, можем да кажем, че керамичните плочки предлагат по-голямо разнообразие от стилове, цветове и форми. За разлика от тях, гранитните плочки имат по-ограничени вариации. В повечето случаи те имат неправилни шарки с ограничен избор от цветове и мотиви.

По отношение на здравината обаче, гранитогресът определено е лидер. Гранитните плочки са една крачка пред керамичните по устойчивост на удар, триене и натоварване. За керамичните е важна тяхната дебелина, тъй като колкото по-тънки са, толкова са по-податливи на напукване.

Не пропускайте: Завеси или щори у дома?

Ако говорим за поддръжка, определено теракотът се почиства по-лесно. Керамичните плочки не се надраскват лесно, дори и да са изложени на чести замърсявания.

Гранитогресът е по-порест, което затруднява отстраняването на замърсяванията и петната по него. Това обаче е плюс, когато говорим за външни настилки. Благодарение на релефа си, той не се пързаля в мокро състояние и не се напуква от студа. Ето защо е предпочитан като настилка за тераси, летни кухни, градини.

Теракотът също така е по-лек, по-лесен е за обработка и рязане. Ако искате да комбинирате различни стилове и форми, това е вашият избор. Цената на керамичните плочки е по-ниска в сравнение с гранитогреса, което не е за пренебрегване, когато говорим за основен ремонт.

В заключение можем да кажем, че изборът на подова настилка зависи на първо място от вашите нужди и характеристики на помещението. Колкото по-голямо е натоварването, толкова по-устойчиви трябва да бъдат плочките. Затова е важно да не се подвеждате по ниската цена, която може да означава и по-лошо качество.