Ски или сноуборд?

ски през зимата

Зимата наближава, ситуацията с коронавируса подсказва, че тази година може и да има зимни почивки и феновете на планините вече потриват ръце. Но с какво бихте избрали да се спуснете по заснежените писти тази година?

Ако сте начинаещи, вероятно се чудите с кой зимен спорт да започнете? Ски или сноуборд? Кое по-лесно, по-забавно или по-безопасно?

И така, ски или сноуборд?

Карането на сноуборд е по-лесно и изисква значително по-малко координация. Докато посоката и скоростта се влияят от преместването на тежестта на сноуборда, скиорът трябва да координира много добре ръцете и краката си. И това в началото може да бъде много трудно.Каране на сноуборд

Така че сноубордът е по-лесен за научаване и това важи с пълна сила за тези, които вече са усвоили карането на скейтборд или сърф. Но дори и за пръв път да се занимавате с това, много по-лесно ще станете експерт по сноуборд, отколкото брилянтен скиор.

Ако говорим за скорост, със ските определено ще бъдете по-бързи. Това разбира се определено не е фактор за начинаещите. И все пак, един добър скиор развива повече от 250 км/ч, докато сноубордистът не повече от 200 км/ч.

Вижте също: Степер или кростренажор?

И ските, и сноубордът са достатъчно гъвкави, за да ги използвате и извън пистата в дълбокия сняг. Разнообразието от възможности е голямо, стига да имате желание и вдъхновение за нови постижения.

По принцип сноубордът е по-популярен сред младите хора, но това се дължи до голяма степен на по-лесното му усвояване. За много почитателите на зимните спортове обаче, класиката са именно ските, които за нищо на света не биха заменили със сноуборд.

От гледна точка на мускулното натоварване, ските и сноубордът почти еднакво „стресират“ мускулите. Сноубордът обаче натоварва повече мускулите на тазобедрената става и глезена, а също така и горната част. Това се дължи на постоянното преместване на тежестта на сноуборда, чиято стабилност се осигурява от коремните мускули и тези на гърба.

По-продължителното каране на ски пък натоварва повече мускулите на ръцете, гърдите и раменете.

Ако говорим за травми, при скиорите има повече наранявания на колената, а сноубордистите претърпяват повече фрактури на китките.

За натоварването на сърдечния мускул при високо морско равнище, стойностите са еднакви при скиорите и сноубордистите. При по-малка надморска височина рискът от сърдечни проблеми спада еднакво и при двата вида спорт.

Който и спорт да изберете, не забравяйте, че безопасността винаги е на първо място.