Твърд или течен сапун?

течен сапун предимства

Covid-19 пандемията през последните близо 2 години ни накара да се замислим кой сапун в крайна сметка почиства по-добре, щади повече кожата на ръцете и по-ефективно премахва микробите.

Твърд или течен сапун – предимства и недостатъци?

Течният сапун в автоматични, лъскави дозатори ни осигурява комфорт и дори усещане за лукс. В сравнение с него твърдият вариант ни изглежда скучен, непрактичен и не особено удобен за използване. Той обаче има редица предимства, заради които си заслужава да го предпочетем.

Нека разберем повече и за двата варианта, за да направим най-подходящия за нас избор за ежедневна употреба.

Течният сапун съдържа активни вещества, аромати, сгъстители и консерванти, които обещават високо ниво на толерантност към кожата. Той обаче не е толкова щадящ, колкото смятаме и дори изсушава кожата повече. Съвсем спокойно можем да кажем, че той съдържа повече химически вещества от твърдия му вариант.

Твърдият сапун често има овлажняващ ефект и по-меко действие, благодарение на естествените си съставки. Разбира се, говорим за сапуни с ограничено количество на синтетични вещества.

Не пропускайте: Какво трябва да знаете за ароматерапията?

В редица случаи течният сапун обаче е по-практичен и хигиеничен. Когато говорим за обществени места, той наистина е за предпочитане. Тъй като обикновено е в автоматични дозатори, рискът от предаване на бактерии е по-малък. Те обаче могат да се натрупват върху повърхността под налягане, затова е важно дозаторите да бъдат дезинфекцирани редовно.

Предимството на твърдия сапун е, че поради алкалната си повърхност, бактериите не могат да оцелеят.Предимства на твърдия сапун

Ако говорим за икономичност, твърдият сапун е за предпочитане. Въпреки че рядко го използваме докрай, всъщност от течния сапун използваме по-голямо количество. В желанието си да измием ръцете си по-добре, слагаме повече, отколкото реално е необходимо. В дългосрочен план течният сапун ни излиза по-скъпо.

Твърдият сапун има и друг недостатък, с които се сблъскват много от нас. В мокро състояние той е лесен за изпускане и много често го търсим на пода в банята. С течния сапун обикновено нямаме такъв проблем, особено ако е в автоматичен дозатор.

За твърдия сапун ни е необходима сапунерка, която също се нуждае от почистване и честа смяна. Течният сапун обаче ни създава повече боклук, тъй като опаковката му е по-голяма.

Независимо кой сапун предпочитате, важно е да го използвате правилно, така че наистина да си осигурите чиста кожа.